T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / İVRİNDİ - Gazi Mehmet Azman Çavuş Özel Eğitim Meslek Okulu

GAZİ MEHMET AZMAN ÇAVUŞ KİMDİR?

Okulumuza adı verilen Çanakkale Gazimiz Mehmet Azman Çavuş'a Allah'tan rahmet dileriz.

Gazi Hacı Mehmet Azman Çavuş 1891 yılında Balıkesir ilinin İvrindi ilçesinin Mallıca Köyünde doğmuş olup, 1992 yılında doğduğu köyde vefat etmiştir. Mezarı köy mezarlığında kendisi için yapılan anıt mezardadır.

 

     Mehmet Azman Çavuş köyünde ve çevresinde; tanınan, sevilen ve sayılan bir insandı. Kendi köyünde misafirleri ağırladığı özel konuk evi mevcuttu. Misafirleri, yolcuları burada misafir eder yedirir ve içirirdi. Çevresindekilere maddi ve manevi yardım etmeyi severdi. Azman Dede inançlı bir insandı. Kendi köyünde 7-8 tane çeşme hayratı yaptırmıştır.

 

     Mehmet Azman Çavuş, Çanakkale kara savaşlarına bizzat katılmış bir Çanakkale Gazisidir. Çanakkale' den söz açıldığında hep ağlardı; "Ah Çanakkale Ah" derdi.  Gazi Mehmet Azman Çavuş Çanakkale Savaşlarıyla ilgili bir anısını şöyle aktarmıştır. " Bölük komutanım beni çağırdı.  "Azman Çavuş" Bu askerler birliğimize yeni katıldılar. Bu gençlere savaş eğitimi vererek bunları hazırla emrini verdi. Bende gençlerin çok küçük olduklarını gördüm ve onlara sordum; "sizler kimsiniz gençler dedim". Onlarda bana mektebi sultaniye talebeleriyiz, vatan için savaşmaya geldik dediler. O gençlere bir gün boyunca savaş eğitimi verdim. Ertesi gün bölük komutanım o gençlerin hepsinin çarpışmada şehit olduğu haberini bana verdi ve komutanımla biz karşılıklı hüngür hüngür ağladık." diye anlatmıştır.

 

     Gazi Hacı Mehmet Azman Çavuş, kendisine bağlanmak istenen "Gazilik Maaşını" "Ben vatanım için savaştım, o parayı alamam, o para devletime kalsın." diyerek kabul etmemiştir

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.03.2021 - Güncelleme: 26.03.2021 09:03 - Görüntülenme: 813
Kaynak: http://mehmetazmancavus.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/10/21/758420/icerikler/mehmetazmancavuskimdir_1468139.html?CHK=97c6fcf1422826c0e5d3278cbae5b75c
  Beğen | 3  kişi beğendi